Helsingborgs mässan
ett stort tack till alla glada och trevliga kunder och besökare.
Mässan som var Grodans första, blev verkligen lyckat, fler gånger blir det garanterat.
Så roligt att se hur många som sysslar med Scrapbooking eller Kortmakeri.
Ett extra STORT TACK till Grodans DT. Agneta, Christel och Pia. Vill även passa på att tacka Eva Ingers från Scraproom.
Vinsten: 4x8 Alfabet Chemestry går till gul lottnummer: 13
Vill personen som har det lottnumret kontakta mig via e-mail: [email protected]
eller på tel: 0768:64 84 21
Kramar, Lucienne
Beskrivning på hur du gör ett dubbelt tagpocket kort
Här följer en beskrivning på pocket kortet:
* Välj ut ett papper som är mönstrat på båda sidor
* Skär pappret 8,5 x 11 inch (ca 21,5 x 28 cm)
* Lägg pappret framför dig med den sida som du vill ha som framsida nedåt.
* Vik pappret först en gång på längden, veckla upp och vik en gång på tväran.
* Öppna upp pappret och lägg pappret framför dig på längden.
* Där är nu veck på ditt papper så det ser ut som ett fönster med spröjs.
* Vik in en flik i höger nedre hörn och en flik i vänster övre hörn. (Fliken i övre hörnet ska du vika in något mindre)
* Klipp in ett hack till mitten från vänster sida på pappret.
* Testa nu och vik ihop kortet.
* Börja med att vika in övre vänster hörn mot övre höger hörn.
* Vik sedan upp hela nedre halvan uppåt och bak med sista delen!
* Sedan är det bara att limma ihop lite kanter och börja att dekorera!
* Så här blev mitt kort färdigt:
Insidan:
Tagsen:
Denna storlek på kort passar i ett vanligt kuvert.
Japp, det var allt från mig för denna gång!
Hoppas vi syns på mässan i Helsingborg.
Scrappa på!
Kram Christel
Pias DT-uppdrag
GODISALBUM
Här har jag gjort ett litet album med julgodisrecept, Jag har använt mig av Chattebox papper. Första och sista sidan har jag använt mig av chipboard-skylt från DCWV för att jag skulle få lite stabilitet i det hela. Bladen i mitten har jag använt cardstock. Som dekoration har jag använt blommor från YouDo, Pärlfloss, knappar, brads, band. Längst upp till vänster har jag satt ihop med en ring, där jag knutit en massa olika band. Allt hittar du HÄR.
På mässan i Helsingborg på söndag( den 28 september) kommer DT-Christel och jag (DT-Pia) att demonstrera hur man gör dessa receptalbum + en del specialkort. På mässan kommer vi att sälja hela kit för dessa receptalbum ( förutom recepten), med jultema-papper. Hoppas vi ses på mässan!
Vi ses på söndag!!
Maja Design julpapper!
/LenaS
Stämpeldynor sista delen.
* Ska du färglägga ditt motiv? Och i sådant fall med vad? Alkoholbaserade pennor eller med distresser och annat vattenbaserat?
Så vi kör på hårt och börjar direkt.
Spelar dynans torktid någon roll eller inte? Ja, det beror ju mycket på hur du är som person (läs hur stort ditt tålamod är) och som vanligt vad du har tänkt göra. Men som jag ser det så är det bara fördelar med att inket torkar fort oftast.
Enda gången det är bra för min del är när det gäller embossa och visserligen kan det vara en fördel med om du ska göra egna bakgrunder, för då är det bra om färgerna till en viss del kan glida in varandra.
Självklart lite beroende på tycke och smak här. Men jag tycker att färgerna blir mjukare på det sättet.
Som vi gick genom förra gången så är det dye ink som torkar fortare och Pigment som torkar långsammare och i vissa fall kan behöva värmas för att fästa. Och så vidare till nästa fråga som ligger mig nära om hjärtat.
* Ska du färglägga ditt motiv? Och i sådant fall med vad? Alkoholbaserade pennor eller med distresser och annat vattenbaserat? Detta styr ditt val av stämpeldyna rätt mycket. I första hand så måste du veta vad du ska färglägga med, vad du bestämmer dig för att färglägga med är som vanligt smakfråga men kanske också till en viss del beroende på vad för utseende du vill ha på motivet. Men det är litet av en annan historia som vi får ta upp någon annan gång. Jag ska bara dela upp det hela väldigt ytligt.
*Vattenbaserade färgläggningsmetoder
*Alkoholbaserade färgläggningsmetoder
Om du väljer att färglägga med en metod som är vattenbaserad (t.ex. distresser, akvarell m.m.) så måste dynan som du färglägger med vara vattenfast. Annars kommer du att dra ut kanterna på motivet och det blandas upp i din ”färg”.
Detta behöver visserligen inte vara något negativt alla gånger men oftast vill man ju inte göra detta. Dynor som passar till detta är t.ex. stazon, memories dynor m.m.
Om du däremot ska måla med färgläggningsmetoder som är alkholbaserade (t.ex. ProMarker pennor, copic markers m.m.) så måste du ha en dyna som är vattenlöslig. Annars kommer kanterna att lösas upp på samma sätt som ovan. Ex på vattenlösliga dynor är distressdynor, Adirondack dynorna, impress dynorna (momento nu). Det kan vara värt att testa alla sorter med vattenlösliga dynor som du kommer över, då färgerna skiljer sig åt.
Nu tänkte jag gå genom mina favoritdynor lite närmare.
*Memories stämpeldyna, svart. Denna dyna är en snabb torkande dyna som är vattenfast. Själv ”dynan” är hård. Vilket enligt mig för det enklare att infärga in stämplar. (inte alla vissa kräver en blötare dyna, men jag återkommer till detta) Denna dyna går dock ej att använda ihop med alkoholbaserade pennor som Pro Markers och Copics. Då de löser upp varandra och man drar ut den svarta ”konturen” med dessa. Dessa går även inte att embossa med, då de torkar för snabbt. Ev att det skulle gå med en väldigt väl infärgad dyna. Jag skulle även rekommendera att köpa en refill, de speciellt de svarta dynorna går åt rätt mycket. Och en infärgad dyna gör skillnad. Även om de är dryga. Om jag skulle rekommenderar en till färg ur denna ”familj” så skulle jag rekommendera den vita, för den är riktigt bra och syns riktigt bra på svarta/mörka bakgrunder.
*Distressdynorna: Är en serie dye inks ifrån Rangers, finns i 24 färger. Används som namnet antyder för att distressa (?) med. Vilket innebär att man ger ett föremål ett gammalt och slitet utseende. Men går även väldigt bra att stämpla med och även embossa om man är snabb. Det finns även refiller tills dessa och här i Sverige används dem mycket till för att färglägga stämplade motiv. Genom att ta en droppe och sen med en vattenpensel eller en vanlig pensel med vatten i tunna ut färgen och använda den som vattenfärg. Med vattenpenseln kan du även hämta upp färgen ifrån stämpeldynan direkt. Dessa dynor är vattenbaserade och funkar därmed inte att måla med akvarellfärger eller annat som innehåller mycket vatten då vatten löser upp dem. Men däremot funkar de bra att användas ihop med alkoholbaserade pennor. Man kan även använda dessa för att skapa egna bakgrunder med hjälp av vatten i liten sprayflaska som man sprayar ut på pappret. Och sen trycker man stämpeldynan eller tar en sminksvamp och duttar ut färgen med.
*Adirondack, även dessa kommer ifrån Rangers och finns i tre olika färguppsättningar som delas in i Earthtones, Lights och Brights. Det viktiga är att här är att dessa dynor är vattenlösliga och går väldigt bra att använda ihop med pro makers och andra alkoholbaserade tuschpennor. *Stazon, finns i flera läckra färger och den stora fördelen med dessa dynor är att de går att stämpla på ”allt”. De fastnar på glas, plats m.m.
Vad kan man göra med stämpeldynor:
*Stämpel rakt och upp och ren. Här glöms det gärna bort att det faktiskt går bra att stämpla med flera färger än bara svart. Jag själv är dålig på detta så jag försöker ha det i bakhuvudet och har blivit mycket bättre på detta.
* Stämpla på foton, OH plast och andra glatta material.
*Göra egna bakgrunder med inket ifrån stämpeldynorna. Det finns en massa olika tekniker här men det lämnar jag där hän just nu. Kanske att det kommer något om det i framtiden.
*Färglägga motiv med de vattenlösliga dynorna.
*Embossa
*Färga in kanter och material. Ja kort sagt det finns massor.
Nu ska jag försöka avsluta detta med ett få väl valda ord. Mitt största tips är helt att testa er på och ”leka” med färgerna. Och testa gärna så många olika dynor som ni kan, även om de har samma grundegenskaper så skiljer så det sig ofta en hel del i mellan dynorna ändå. Hoppas att denna artikelserie har gett er något.
På återseende// Linda
Grodans kommer på Helsingborgs Mässa
Grodans kommer att delta för första gången som utställare på Helsingborgs Mässa.
Så boka söndagen 28/9 mellan 11.00-18.00
Kom och hälsa på oss där.
Christel och Pia kommer att Dema/inspirera några av deras populära alster.
Vill ni passa på att förbeställa, kan ni göra det via webshoppen: http://grodansscrapgardenlmh.e-butiken.se/
skriv i meddelande rutan, hämtas på Helsingborgs Mässa.
OBS! förbeställningar senast söndagen 21/9
Jag vill även göra er uppmärksam på att mässan är på Sundspärlan, så ni inte kör av vana till Idrottens Hus.
Mer info hittar ni på: www.scraproom.se
Stämpeldynor del två.
*Vilka färger tror du att du kommer att ha mest nytta av?
*Embossa eller inte?
* Spelar dynans torktid någon roll eller inte?
Fråga 1: Vilka färger tror du att du får användning av. Ja detta är en otroligt svår fråga att besvara men jag tror ändå att man oftast använder fler färger än man tror. Oavsett om man scrappar eller om man är kortmakare. Det finns en mycket större användning än vad man kan tro först. Förutom att stämpla rakt upp och ner i olika färger så kan man göra egna bakgrunder, färglägga motiv, inka kanter osv.
Utöver den självklara svart så skulle jag personligen satsa på en gul dyna, en röd dyna, en brun dyna, en hudfärgad (om du ska färglägga sådant motiv), en grön dyna och en grå dyna. Jag personligen använder inte så mycket metallfärger men om man gör det så är en silverdyna och guld väldigt bra att ha.
Fråga 2: Ja här måste man ju själv bestämma sig om man tror att man kommer att embossa. Jag personligen föredrar Versamark dyna. (som jag av någon anledning har börjat kalla watermark dynan.. *s* vilket leder till att folk inte förstår vad jag menar. ) Den är väldigt bra att embossa med samtidigt som du kan göra vattentryck med den vilket är himla läckert.
Men även versacolor dynorna går att embossa med och de som är gjorda enbart för embossa. Ranger har en, de som gör Versa produkterna har en med om jag inte minns fel.
Men jag har märkt att många av de väl ifyllda dynorna oftast går att embossa med om man är snabb. Jag har inte testa alla märken nu så jag garanterar inte resultatet men som sagt. Det kan vara värt att testa om man inte har något annat hemma.
Fråga 3: Spelar dynans torktid någon roll eller inte? Ja den spelar stor roll beroende på om du vill embossa eller inte. Torkar den för fort så blir det svårt att embossa med den.
Om jag ska stämpla motiv eller texter som inte ska embossa föredrar jag alla gånger en snabb torkande dyna, då jag gärna drar med mina händer i det hela annars och så blir det svårare att färglägga motiv med ett blött motiv. Detta kan man undvika genom att värma avtrycket men jag har inte tålamodet till att göra något sådant varje gång som jag använder min dyna. Fröken lat är mitt andra namn. *skrattar*
All viktig infomeration hittar man på baksidorna av dynor så det är väl värt att ta sig tiden att läsa den. Det kan verkar omständigt i början men med tiden så lär man sig.
Några viktiga ord att lägga på minnet:
Dye ink: Är ink (bläck, stämpeldyna) som torkar fort. Kan vara både vattenfast eller inte.
Pigement: Torkar långsammare och passar bra för att embossa med.
Vattenfast: Ja som namnet avslöjar så är detta bläcket vattenfast och är alkoholbaserad (oftast efter vad jag vet) och går där med bra att använda när man ska måla motiv med färgläggningsmetoder med vatten i sig. Som t.ex. akvarellfärger, distresser, vattenlösliga tusch.
Vattenlöslig: Vatten löser upp detta bläck och därför går det inte att använda speciellt bra när man ska stämpla motiv som ska målas med färgläggningsmetoder med vatten i sig. (beroende på vad för utseende man är ute efter dock) Går väldigt bra att använda detta bläck för att måla med dock, göra egna bakgrunder med vatten. (går genom detta mera senare.) Dessa dynor används ihop med alkoholbaserade tuschpennor.
Detta var del 2 av artikeln i nästa går jag genom den sista frågan, några märken och vad man kan göra med de olika dynorna. Alla frågorna hittar ni i del ett av artikel serien.
Ber om ursäkt för att denna artikel kommer upp idag lördag istället för fredag men min datan gick sönder och jag fick först tillgång till den idag.
//Linda A
Vinnande bidrag i Augusti månadstävling på Forumet
Heritage,Vintage, Shabby Chic eller Freestyle.
1:a pris i kortkategorin går till:
Lene!
Lene har gjort ett alldeles underbart kort i vintage stil!
Grattis till 200 kr i presentkort hos Grodans!
2:a pris i kortkategorin går till:
Katta!
Katta har gjort ett urläckert kort oxå i vintage stil!
Grattis till 75 kr i presentkort hos Grodans!
1:a pris i Lo kategorin går till:
Lilla katt!
Lilla katt har gjort en BOM i vintage stil med lite shabby chic inslag! Superfin!
Grattis till 200 kr i presentkort hos Grodans!
2:a pris i Lo kategorin går till:
Fnyz!
Fnyz har gjort en jättesnygg Lo i shabby chic stil! Kolla in vad läckert hon har blandat färgfoto och svartvitt!
Grattis till 75 kr i presentkort hos Grodans!
Ur alla bidrag som lämnades in har Lucienne valt en gästdesigner för September/Oktober månad.
Vi säger Grattis till:
LILLA KATT!!!!!!!
Gå in på forumet och delta i september månadstävling där du ska skapa en dubbel Lo i temat FEST/FÖDELSEDAG i scraptävlingen och i korttävlingen ska du skapa med hjälp av olika stämpeldynor. Tips om hur du kan använda olika stämpeldynor kan du läsa om här i bloggen under ett par veckor framåt.
//Christel
Årets första julkort....
Ja det blev sju stycken, men troligen så kommer där många flera lite senare i höst.
Kramar // Pia
Nationella Quickutz dagen idag 6/9!
Här har jag gått loss med QK gräs, trollslända, myror, solar, ödlor, geting mm och altrat en behå till en crazy utmaning tidigare i år....
/LenaS
Här har jag bara använt olika QK-firer och alfabetet Chopsticks också till en utmaning på en cybercrop som var på svensk scrapbooking i somras.
/LenaS
Första delen i en artikelserie om stämpeldynor.
I denna artikelserie tänkte jag gå genom de olika stämpeldynornas egenskaper på ett ytligt och lätt sätt.
Och så kommer jag att nämna vad man kan göra med dem med. Jag kommer bara att gå genom detta väldigt ytligt för det finns så mycket mera i stämpeldynornas värld.
*Vad ska man använda dynan på?
Foton, matta papper och strukturerade, glatta och blanka papper, tyg, disktrasa?
*Hur ska dynan användas?
Ska den användas till att färga in detaljrika stämplar, texter, motivstämplar?
Vissa stämplar kräver blötare dynor medans vissa funkar bättre på torra och hårdare dynor.
*Vilka färger tror du att du kommer att ha mest nytta av?
*Embossa eller inte? * Spelar dynans torktid någon roll eller inte?
* Ska du färglägga ditt motiv? Och i sådant fall med vad?
Alkoholbaserade pennor eller med distresser och annat vattenbaserat?
*Vad mera kan man göra med stämpeldynor?
Och så går jag genom några märken med tills sist.
Jag kommer att gå genom 2-3 frågor två fredagar framöver.
Ja som ni märker så är det många frågor som dyker upp.
Mitt första och bästa råd är om ni har möjlighet, testa flera olika dynor.
Är ni på en träff, ta möjligheten att testa och se vad ni trivs med. Detta underlättar väldigt mycket och man får en viss känsla av vad som man själv trivs med. Det skiljer sig mellan märken även om de skulle ha samma grundfunktioner.
Fråga 1) Detta är en av de viktigaste frågorna som man kan ställa sig själv när man köper dyna. Vad ska man använda dem på. Vill man använda dem för att stämpla på glatta ytor som fotopapper, OH papper, glas, metall m.m. Den klassiska dynan för detta är stazon dynorna.
De klarar av allt detta som nämnas ovan och utan att värmas. Men på grund av detta är de lite speciella med. De färgar in clearstamps så att de blir väldigt ”fula”. Även om detta inte påverkar stämplingsförmågan efter vad jag har märkt. Jag har för mig att jag har läst någonstans att de kan förstöra clearstamps men jag har inte märkt av detta själv. Man måste även ha en StazOn rengörningen, de andra märken funkar inte.Nu har jag visserligen inte testat alla rengörningsprodukter på marknaden. Men baserat på dem som har jag testat.
I början av sommaren så kom det även ett annat alternativ till StazOn dynorna ifrån Ranger som har Adirondack® Pigment Inks som efter värmning går att använda på glatta ytor med. Jag har dock inte testat dessa själv ännu så jag får återkomma med en närmare beskrivning av dessa.
Till halvblanka och strukturerade papper som t.ex. CS eller akvarell så passar nästan alla bra. Här är det mera frågan om vad du göra med det stämplade som spelar roll.
Vilket leder oss till nästa fråga.
Fråga 2) Om man bara ska stämpla textstämplar och mera scrapinspirerande stämplar som inte ska färgläggas så hade jag köpt en Memories stämpeldyna med en refill. Denna dyna går även dock att använda ihop med vattenbaserade färgläggningsmetoder. Så det är verkligen en bra allrounddyna.
Plus att den finns i en hel massa fina andra färger när man börjar se omkring efter andra färg än svart med. Som jag nämnde ovan så funkar Memories dyna väldigt bra till när det gäller motiv som ska färgläggas med vattenbaserade tekniker.
Men även Versa fine funkar med väldigt bra till detta ändamål. Som är en mjukare dyna som funkar bättre till stämplar som kräver lite mera ink på sig för att bli bra.
Om man däremot ska färglägga motiven med alkoholbaserade pennor så måste man använda sig av vattenbaserade stämpeldynor. Då alkoholen löser upp sig annars i stämpeldynans ink. Vilket innebär att när du målar så kommer du att dra med dig det svarta (nu antar jag att du använder en svart stämpeldyna) ifrån kanterna. Vilket i vissa fall kan bli snyggt men ja inte alltid. Dynor som passar till detta är distress, impress (eller Memento som de heter ifrån och med ”nu”). Sen ska man inte glömma att det faktiskt går att färglägga med stämpeldynorna i sig själv. Genom en vattenpensel så kan du hämta upp inket ifrån dynan och sen måla på. Det går även att göra med en vanlig pensel men jag tycker att det är mycket svårare personligen.
Plus att med de vattenlösliga dynorna så kan man göra egna bakgrunder och annat kul genom att använda sig att de reagerar med vatten. Men detta återkommer jag till senare.
Nästa fredag kommer fortsättning.. :)
Och som avslutning lite bilder på några av mina stämpeldynor:
Maja Design!
Ps, och Ja, det ska stavas BARARBER. ;-)
MÅNADSTÄVLINGAR PÅ FORUMET
Ni har väl inte missat att det pågår MÅNADSTÄVLINGAR på forumet?
*För att delta måste man vara registrerad på forumet.
*Ett bidrag per person och utmaning
* Bildernas storlek får vara max 640*480.
* Ladda gärna upp era alster i galleriet.
*Vinnarnas alster kan kommer att hamna på Grodans blogg.
*Priserna kan komma att variera gång ifrån gång, vad som gäller den enskilda tävlingen hittar du i första inlägget i tråden.
*Det är okej att ladda upp alsterna i era bloggar/på forum
* GGG (Grodans Glada Gäng, DT) får delta men utan möjlighet att vinna.
Första priset denna månad är ett presentkort värde 200 kronor i Grodans Webshop.
Andra priset presentkort värd 75 kronor.
Såå...
In i forumet och bli medlem och delta.
Du går in på tråden månadstävlingar så får du veta tävlingsinstruktionerna.
Stjärnalbum...
Skall hålla kurs i att göra stjärnalbum på grodans , så är nu sugna så klicka in i kalendern och läs hur du skall anmäla dig! Kan garantera er, det är jätteroligt!
Detta första är 10X10 cm och är med bilder i från vårt bröllop.
Här kommer det andra som är 6X6 cm där jag har satt in tänkvärda ord, det kan vara en bra present.
Dessa kan man göra som en present, till en vän!
Dessa album finns på grodans scrapgarden om någon vill se dom i verkligheten.
Stjärnalbums kurs 2008-10-11 | |||
Pia lär oss att sätta ihop ett stjärnalbum. 10.00-14.00 150 kr. Medtag egna verktyg som, sax, lim osv.... Mejla till: [email protected] |